Glutenfria ballerinakex!

Kommentera
Jag som många andra har provat att baka ballerinakex på glutenfri mjölmix och misslyckats. Kexen blir smuliga och går sönder bara man petar på dem. Men jag har inte gett upp utan försökt igen. Idag provade jag att utgå ifrån ett helt nytt recept och jag hade väldigt små förhoppningar om att lyckas. Men plötsligt händer det som man brukar säga. De här kakorna är precis så spröda som ballerina ska vara, men håller ihop! Och smaken går inte att ta miste på, man kan nästan tro att det är originalet man håller i sin hand, fast glutenfria!
 
 
 
Kakorna är lite pyssliga och tar en stund att göra, men i slutändan är det så värt det! De här kakorna är gjorda på "min" mjölmix som finns i ett blogginlägg längre ner och jag kan inte uttala mig om resultatet med någon annan mix då jag inte har provat. 
 
Ca 16-20 kakor
 
Ljus deg
60 g smör
30 g socker
1/2 msk vaniljsocker
100 g mjölmix
1 äggvita
 
Mörk deg
 
60 g smör
30 g socker
1/2 msk vaniljsocker
90 g mjölmix
10 g kakao
1 äggvita
 
Fyllning
50 g nougat
50 g mörk choklad
 
Smält smöret till båda degarna, dvs 120 g. Blanda 30 g socker och 0,5 msk vaniljsocker i två skålar och häll sedan på 60 g smör i varje skål. I den ljusa degen häller du i 100 g mjölmix och en äggvita och blanda runt och i den mörka degen häller du i 90 g mjölmix, 10 g kakao och en äggvita. Lägg varje deg på varsin bit plastfolie och rulla ihop till en jämn, ganska tjock korv. Det är viktigt att man inte blandar ihop degarna eller använder samma redskap för det kommer att synas väldigt tydligt i slutändan om det plötsligt är en brun prick i den ljusa degen och tvärtom. 
Låt degkorvarna vila i kylskåp i minst en timme. Under tiden kan du göra fyllningen. Smält ihop nougat och choklad i ett vattenbad. Låt sedan fyllningen svalna, men inte stelna helt. Ju mer du låter fyllningen svalna, desto tjockare blir den och desto lättare blir det att lägga på fyllningen på kakorna.
 
Sätt ugnen på 200 grader.  
 
Ta ut degkorvarna ur kylskåpet. Om de legat där inne länge kan dem vara ganska hårda och då får man försöka tina dem med händerna. Börja med den ljusa degen. Strö ut lite mjölmix på bordet och platta ut degen med händerna. Den ska vara ungefär 5 mm tjock. Ta ut kakor med hjälp av en pepparkaksform och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Man kan behöva använda en bakskrapa eller stekspade till hjälp. Ta ut ett hål i mitten på varje kaka med hjälp av en stans eller äppelurkärnare. Grädda plåten i mitten av ugnen i 12-15 minuter beroende på tjocklek. Håll koll på kakorna i slutet av tiden så dem inte blir för mörka. Låt de svalna på ett galler.
När första plåten gräddas gör du likadant med den mörka degen men utan att göra hål i mitten. 
Om man inte orkar baka ut kakorna kan man även skära skivor direkt från "korven" och sedan stansa ut hål när kakorna ligger på plåten. 
 
 
När kakorna och fyllningen svalnat är det dags att montera ihop kakorna. Lägg fyllning på botten (den mörka kakan) och lägg sedan på överdelen. Tryck till lite lätt så att fyllningen pyser igenom hålet. Sen är det bara att låta dem stelna, fortast går det i kylen. 
 
Njut!