Glutenfritt surdegsbröd!

Kommentera
Idag har jag för första gången lyckats baka ett riktigt bra surdegsbröd som smakar gott och håller länge! Det är inte så mycket mer att orda om, varsågoda, här kommer receptet!
 
En limpa
 
Ca 200 g aktiv surdeg (http://publishme.se/gksglutenfria.blogg.se/entry/561b5c922a6b229fd72a05d1)
350 g vatten
60 g var av: 
- durra
- teff (kan bytas ut mot havremjöl också)
- bovete
- maizena
- potatismjöl
25 g socker
1-2 tsk salt
20 g fiberhusk
5 g xantangummi
ev 10 g jäst 
 
Blanda alla ingredienser utom fiberhusk och xantangummi. Om man är osäker på om surdegen är tillräckligt aktiv så kan man slänga ner lite jäst också för att vara säker på att brödet jäser. När allt är ordentligt blandat slänger man ner fiberhusken och xantangummit och blandar i ca 5 minuter, antingen med elvisp eller i maskin. Degen blir ganska kladdig men om man låter den stå och jäsa i 30 minuter blir den lite fastare. 
Mjöla en jäskorg (eller lägg en handduk i ett durkslag eller en bakform om du inte har en jäskorg). Ta sedan upp degen och forma den lite lätt till en "korv"/limpa. Den kan vara lite kladdig och svår att forma, men den behöver inte bli så snygg så det gör inget. Ta mjöl eller vatten på fingrarna så går det lättare. 
Täck över brödet med en handduk, men inte för hårt för då får brödet inte plats att jäsa, och ställ det sedan i kylen över natten, ca 8-12 timmar. 
 
Ställ in en plåt i mitten av ugnen och värm den till max (brukar va runt 275 grader). Ställ även in en liten form i botten av ugnen. När ugnen är varm, vänta ytterligare ca 30 min tills plåten är varm också. 
Vänd upp brödet på ett bakplåtspapper (brödet ska vara upp och ner) och skär tre snitt tvärs över brödet med en vass kniv. Ta fram ett gäng isbitar i en skål.
Sen blir det trixit med tre moment samtidigt. 
1. Sänk värmen till 250 garder
2. Skjutsa in brödet på bakplåtspappret i ugnen, på plåten. Man kan ta hjälp av en annan plåt eller om man har en bakspade så använder man den! 
3. Släng in isbitarna i den lilla formen i botten av ugnen och stäng sedan luckan fort som tusan! 
Grädda brödet i 15 minuter på 250 grader, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 45 minuter.
 
Sen kommer det svåraste av allt... Vänta till brödet har svalnat helt innan du skär upp det så att husken och xantangummit hinner stabilisera sig!