Ett tidigare inlägg handlar om min glutenfria surdeg jag satte, och sedan kom ett recept på ett fantastiskt surdegsbröd. Efter det fortsatte jag att mata min surdegsgrund, bara för att vara säker på att den faktiskt funkar, vilket det visade sig att den gjorde. Så plötsligt stod jag där med en superfin surdeg färdig att användas! 
 
 
Så då var det ju bara att baka. Och eftersom jag redan hade ett bröd fick det blir frallor. Men det blev lite snabbt ihopslängt för det var ganska sent och jag hade inte ens alla mjöler hemma för det recept jag hittade. Så jag experimenterade. Och dagen efter när jag åt en till frukost trodde jag på riktigt att jag hamnat i paradiset, för det var så himla gott! Typ den godaste fralla jag någonsin ätit, glutenfri eller inte. Jag var till och med tvungen att instagramma den kl 06.30 på tåget till jobbet ;-) 
 
 
Så här kommer naturligtvis recpetet, så att alla får njuta av de! 
 
Ca 10-12 frallor
 
120 g aktiv surdeg
550 g vatten
100 g bovetemjöl
100 g teff
100 g majsstärkelse
100 g potatismjöl
20 g honung
 
2 tsk salt
20 g fiberhusk
10 g xantangummi
 
Blanda alla ingredienser utom salt, fiberhusk och xantan i en bunke. Använd gärna en elvisp eller degblandare och kör i fem minuter. Täck sedan bunken med plast och låt jäsa i rumstemperatur i cirka 4 timmar. Blanda sedan i resten av ingredienserna och låt degen jäsa i bunken, täckt med plast, i kylen under natten. 
 
Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord och försök undvik att röra för mycket vid den. Skär "klumpen" i 10-12 lika stora bitar och lägg de på en bakplåtsklädd plåt. Eftersom glutenfri deg inte jäser på samma sätt som vanlig deg är det här ett bra sätt att bevara så mycket luft som möjligt inuti i frallorna, så att de inte blir så kompakta. Nackdelen är förstås att man inte får perfekt, runda bullar.
Låt bullarna vila på plåten i ytterligare en timme under en bakduk och sätt samtidigt ugnen på 250 grader. Om man vill kan man pensla bullarna med lite uppvispat ägg och sedan lägga på valfria frön, ex solroskärnor eller vallmofrön. 
Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna helt på ett galler innan de skärs upp så att degen hinner sätta sig!
 
Lycka till!
 
 

Glutenfria surdegsfrallor

bröd 2 kommentarer
Ett tidigare inlägg handlar om min glutenfria surdeg jag satte, och sedan kom ett recept på ett fantastiskt surdegsbröd. Efter det fortsatte jag att mata min surdegsgrund, bara för att vara säker på att den faktiskt funkar, vilket det visade sig att den gjorde. Så plötsligt stod jag där med en superfin surdeg färdig att användas! 
 
 
Så då var det ju bara att baka. Och eftersom jag redan hade ett bröd fick det blir frallor. Men det blev lite snabbt ihopslängt för det var ganska sent och jag hade inte ens alla mjöler hemma för det recept jag hittade. Så jag experimenterade. Och dagen efter när jag åt en till frukost trodde jag på riktigt att jag hamnat i paradiset, för det var så himla gott! Typ den godaste fralla jag någonsin ätit, glutenfri eller inte. Jag var till och med tvungen att instagramma den kl 06.30 på tåget till jobbet ;-) 
 
 
Så här kommer naturligtvis recpetet, så att alla får njuta av de! 
 
Ca 10-12 frallor
 
120 g aktiv surdeg
550 g vatten
100 g bovetemjöl
100 g teff
100 g majsstärkelse
100 g potatismjöl
20 g honung
 
2 tsk salt
20 g fiberhusk
10 g xantangummi
 
Blanda alla ingredienser utom salt, fiberhusk och xantan i en bunke. Använd gärna en elvisp eller degblandare och kör i fem minuter. Täck sedan bunken med plast och låt jäsa i rumstemperatur i cirka 4 timmar. Blanda sedan i resten av ingredienserna och låt degen jäsa i bunken, täckt med plast, i kylen under natten. 
 
Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord och försök undvik att röra för mycket vid den. Skär "klumpen" i 10-12 lika stora bitar och lägg de på en bakplåtsklädd plåt. Eftersom glutenfri deg inte jäser på samma sätt som vanlig deg är det här ett bra sätt att bevara så mycket luft som möjligt inuti i frallorna, så att de inte blir så kompakta. Nackdelen är förstås att man inte får perfekt, runda bullar.
Låt bullarna vila på plåten i ytterligare en timme under en bakduk och sätt samtidigt ugnen på 250 grader. Om man vill kan man pensla bullarna med lite uppvispat ägg och sedan lägga på valfria frön, ex solroskärnor eller vallmofrön. 
Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna helt på ett galler innan de skärs upp så att degen hinner sätta sig!
 
Lycka till!