Innan Karin fick diagnosen celiaki käkade vi våfflor nästan en gång i veckan under perioder.
Såklart ville vi hitta någon bra glutenfri variant på en av våra favoriträtter.
Vi testade många olika recept som man kan hitta på webben och i kokböcker med blandat resultat. Vissa smakade enformigt och andra bara svällde över när man gräddade de...
Ibland känns det som att man komplicerar till det allt för mycket när man bakar glutenfritt.
Här har jag använt ett vanligt recept på äggvåfflor ur Vår kokbok. Bytt ut vetemjölet mot en egengjord mjölmix, man säkerligen använda köpemix om man känner för det. Blandat ihop allting och sedan avsluta med lite fiberhusk för att få till konsistens.
Okej, om jag ska vara helt ärlig så körde jag inte helt efter vanligt recept. Då näst intill alla recept där mjöl är inblandat blir mycket godare, och bättre för en om det får stå ett tag och goa till sig, antar jag att det gäller samma sak för glutenfritt.
Vi tänkte äta våfflorna på kvällen, så jag slängde ihop smeten på morgonen. Går lika bra att göra det kvällen innan om man hellre vill.
Undrar ni hur man får till frasiga våfflor som inte blir soggiga på en gång?
Jäst.
Istället bakpulver tog jag något gram jäst, två till tre gram. Beror lite på hur länge man kan låta smeten stå. Står den kortare tid tar man lite mer och vice versa.
Nog babblat. Här har ni receptet.
Frasiga äggvåfflor.
100 g smör
4 dl mjölmix
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
2-3 g jäst eller 1 tsk bakpulver
2 ägg
1/2 msk fiberhusk
Smällt smöret. Blanda mjöl, salt och mjölken till en jämn smet. Lös upp jästen mellan fingrarna i smeten, eller i ett glas med lite av mjölken. Rör ner äggen och smöret, ta inte allt smör på en gång utan häll i en jämn stråle.
Sist häll i fiberhusk tills smeten har lagom konsistens.
Låt smeten stå så länge du känner för och grädda sedan i ditt bästa våffeljärn (vårat gör extra stora). Järnet behöver inte penslas med fett. Om du använder bakpulver ska man inte låta smeten stå allt för länge, max 1 dygn.
Toppa med det du känner för!
Men det är ju svårt att slå grädde och hallonsylt ;)
Frasiga glutenfria Äggvåfflor
glutenfritt KommenteraInnan Karin fick diagnosen celiaki käkade vi våfflor nästan en gång i veckan under perioder.
Såklart ville vi hitta någon bra glutenfri variant på en av våra favoriträtter.
Vi testade många olika recept som man kan hitta på webben och i kokböcker med blandat resultat. Vissa smakade enformigt och andra bara svällde över när man gräddade de...
Ibland känns det som att man komplicerar till det allt för mycket när man bakar glutenfritt.
Här har jag använt ett vanligt recept på äggvåfflor ur Vår kokbok. Bytt ut vetemjölet mot en egengjord mjölmix, man säkerligen använda köpemix om man känner för det. Blandat ihop allting och sedan avsluta med lite fiberhusk för att få till konsistens.
Okej, om jag ska vara helt ärlig så körde jag inte helt efter vanligt recept. Då näst intill alla recept där mjöl är inblandat blir mycket godare, och bättre för en om det får stå ett tag och goa till sig, antar jag att det gäller samma sak för glutenfritt.
Vi tänkte äta våfflorna på kvällen, så jag slängde ihop smeten på morgonen. Går lika bra att göra det kvällen innan om man hellre vill.
Undrar ni hur man får till frasiga våfflor som inte blir soggiga på en gång?
Jäst.
Istället bakpulver tog jag något gram jäst, två till tre gram. Beror lite på hur länge man kan låta smeten stå. Står den kortare tid tar man lite mer och vice versa.
Nog babblat. Här har ni receptet.
Frasiga äggvåfflor.
100 g smör
4 dl mjölmix
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
2-3 g jäst eller 1 tsk bakpulver
2 ägg
1/2 msk fiberhusk
Smällt smöret. Blanda mjöl, salt och mjölken till en jämn smet. Lös upp jästen mellan fingrarna i smeten, eller i ett glas med lite av mjölken. Rör ner äggen och smöret, ta inte allt smör på en gång utan häll i en jämn stråle.
Sist häll i fiberhusk tills smeten har lagom konsistens.
Låt smeten stå så länge du känner för och grädda sedan i ditt bästa våffeljärn (vårat gör extra stora). Järnet behöver inte penslas med fett. Om du använder bakpulver ska man inte låta smeten stå allt för länge, max 1 dygn.
Toppa med det du känner för!
Men det är ju svårt att slå grädde och hallonsylt ;)