Snart är det jul här på vår jord och julbordet kan vara en svårighet om man har celiaki. I pirncip allt kan ju innehålla gluten om det vill sig illa, men å andra sidan kan allt göras glutenfritt också! Igår skulle jag plugga så jag ställde mig och experimenterade fram ett vörtbröd istället. Det smakar underbart och precis som det ska! Och det var inte särskilt svårt heller så råkar man äta upp allt den 23:e hinner man göra ett nytt till själva julafton!
 
 
1 bröd

15 g jäst
3 dl naturell yoghurt 3 %
1 dl mörk sirap (ej brödsirap, innehåller gluten)
½ msk mald ingefära
1 msk mald pomerans
1 msk brödkryddor (alt ½ msk var av anis och fänkål)
2 krm mald nejlika
½ msk mald kardemumma
1 tsk salt
Ev 1,5 dl blötlagda russin

50 g durramjöl
50 g majsmjöl
75 g rismjöl
37 g majsstärkelse
37 g potatismjöl
1 msk fiberhusk

 

Blanda jäst, yoghurt och sirap i en skål så att jästen löser sig. Blanda i alla kryddor och ev russin. Blanda mjölsorterna och husken i en separat skål och blanda sedan ner det i smeten. Blanda väl med degblandare eller elvisp i ca 5 minuter. Smeten kommer att vara väldigt lös men stelnar till sig under jäsningen. Låt jäsa under plast eller bakduk i rumstemperatur eller på ett varmt ställe i cirka två timmar. Ta ut degen och lägg den i en jäskorg eller brödform (a 1 liter) och låt jäsa ytterligare 3-4 timmar.

 
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt som ska bli riktigt varm. Om du har brödet i en brödform är det bara att sätta in den som den är. Har du brödet i en jäskorg kan du ta ut plåten och lägga på ett bakplåtspapper och sen ”hälla” ut brödet på plåten. Sätt sedan snabbt in den i ugnen. Grädda i ca 15 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna ordentligt innan du skär upp det. Ät brödet med lite julskinka och senap eller några skivor julost. 
 
 
Vill man ha ett mörkare bröd kan man hälla i några droppar coloritsoja eller liknande i smeten.

Glutenfritt "vörtbröd"

bröd En kommentar
Snart är det jul här på vår jord och julbordet kan vara en svårighet om man har celiaki. I pirncip allt kan ju innehålla gluten om det vill sig illa, men å andra sidan kan allt göras glutenfritt också! Igår skulle jag plugga så jag ställde mig och experimenterade fram ett vörtbröd istället. Det smakar underbart och precis som det ska! Och det var inte särskilt svårt heller så råkar man äta upp allt den 23:e hinner man göra ett nytt till själva julafton!
 
 
1 bröd

15 g jäst
3 dl naturell yoghurt 3 %
1 dl mörk sirap (ej brödsirap, innehåller gluten)
½ msk mald ingefära
1 msk mald pomerans
1 msk brödkryddor (alt ½ msk var av anis och fänkål)
2 krm mald nejlika
½ msk mald kardemumma
1 tsk salt
Ev 1,5 dl blötlagda russin

50 g durramjöl
50 g majsmjöl
75 g rismjöl
37 g majsstärkelse
37 g potatismjöl
1 msk fiberhusk

 

Blanda jäst, yoghurt och sirap i en skål så att jästen löser sig. Blanda i alla kryddor och ev russin. Blanda mjölsorterna och husken i en separat skål och blanda sedan ner det i smeten. Blanda väl med degblandare eller elvisp i ca 5 minuter. Smeten kommer att vara väldigt lös men stelnar till sig under jäsningen. Låt jäsa under plast eller bakduk i rumstemperatur eller på ett varmt ställe i cirka två timmar. Ta ut degen och lägg den i en jäskorg eller brödform (a 1 liter) och låt jäsa ytterligare 3-4 timmar.

 
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt som ska bli riktigt varm. Om du har brödet i en brödform är det bara att sätta in den som den är. Har du brödet i en jäskorg kan du ta ut plåten och lägga på ett bakplåtspapper och sen ”hälla” ut brödet på plåten. Sätt sedan snabbt in den i ugnen. Grädda i ca 15 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna ordentligt innan du skär upp det. Ät brödet med lite julskinka och senap eller några skivor julost. 
 
 
Vill man ha ett mörkare bröd kan man hälla i några droppar coloritsoja eller liknande i smeten.