En paj funkar alltid och kan göras av allt. Det här är ett bra grundrecept, men sen kan man ta det man själv gillar eller det man har i kylskåpet. Ett perfekt sätt att göra sig av med rester till exempel! Vill man ha en renodlad ostpaj som tillbehör tar man bort "fyllningen" och använder bara äggstanningen. 
 
4 portioner till huvudrätt med sallad eller 6-8 portioner som tillbehör till exempelvis rökt lax, kräftor eller kallskuret. 
 
Pajdeg
2 dl ljus mjölmix 
100 g smör
1/4 tsk salt
1 tsk fiberhusk
2 msk kallt vatten
 
Förslag på fyllning
Spenat
Purjolök
Vitlök
Soltorkade tomater
Oliver
 
Äggstanning
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl riven smakrik ost, exempel präst eller västerbotten
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, mjölmix, salt och fiberhusk i en skål med en gaffel till en smulig röra. Häll sedan i vattnet och rör ihop till en smet. Den blir ganska lös. Ställ i kylen i 10-15 minuter så den stelnar lite. Tryck sedan ut den i en pajform. Oftast behöver man mjöla fingertopparna ganska rejält för att inte all smet ska fastna, men det gör inget eftersom pajen blir rätt blöt ändå i slutändan. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 
 
Under tiden skalet gräddas fixar man fyllingen. Fräs lök, vitlök och spenat i en stekpanna, salta och peppra. Hacka oliver och soltorkade tomater i lagom bitar, men de ska inte värmas. Blanda ihop äggstanningen. 
 
Ta ut skalet och fördela fyllningen. Häll över äggstanningen. Grädda i ca 20-25 minuter tills den börjat få fin färg. 
 
Njut med en god sallad! 
 
 
 

Glutenfri matpaj

Allmänt Kommentera
 
En paj funkar alltid och kan göras av allt. Det här är ett bra grundrecept, men sen kan man ta det man själv gillar eller det man har i kylskåpet. Ett perfekt sätt att göra sig av med rester till exempel! Vill man ha en renodlad ostpaj som tillbehör tar man bort "fyllningen" och använder bara äggstanningen. 
 
4 portioner till huvudrätt med sallad eller 6-8 portioner som tillbehör till exempelvis rökt lax, kräftor eller kallskuret. 
 
Pajdeg
2 dl ljus mjölmix 
100 g smör
1/4 tsk salt
1 tsk fiberhusk
2 msk kallt vatten
 
Förslag på fyllning
Spenat
Purjolök
Vitlök
Soltorkade tomater
Oliver
 
Äggstanning
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl riven smakrik ost, exempel präst eller västerbotten
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, mjölmix, salt och fiberhusk i en skål med en gaffel till en smulig röra. Häll sedan i vattnet och rör ihop till en smet. Den blir ganska lös. Ställ i kylen i 10-15 minuter så den stelnar lite. Tryck sedan ut den i en pajform. Oftast behöver man mjöla fingertopparna ganska rejält för att inte all smet ska fastna, men det gör inget eftersom pajen blir rätt blöt ändå i slutändan. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 
 
Under tiden skalet gräddas fixar man fyllingen. Fräs lök, vitlök och spenat i en stekpanna, salta och peppra. Hacka oliver och soltorkade tomater i lagom bitar, men de ska inte värmas. Blanda ihop äggstanningen. 
 
Ta ut skalet och fördela fyllningen. Häll över äggstanningen. Grädda i ca 20-25 minuter tills den börjat få fin färg. 
 
Njut med en god sallad!