4 portioner till huvudrätt med sallad eller 6-8 portioner som tillbehör till exempelvis rökt lax, kräftor eller kallskuret.
Pajdeg
2 dl ljus mjölmix
100 g smör
1/4 tsk salt
1 tsk fiberhusk
2 msk kallt vatten
Förslag på fyllning
Spenat
Purjolök
Vitlök
Soltorkade tomater
Oliver
Äggstanning
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl riven smakrik ost, exempel präst eller västerbotten
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, mjölmix, salt och fiberhusk i en skål med en gaffel till en smulig röra. Häll sedan i vattnet och rör ihop till en smet. Den blir ganska lös. Ställ i kylen i 10-15 minuter så den stelnar lite. Tryck sedan ut den i en pajform. Oftast behöver man mjöla fingertopparna ganska rejält för att inte all smet ska fastna, men det gör inget eftersom pajen blir rätt blöt ändå i slutändan. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Under tiden skalet gräddas fixar man fyllingen. Fräs lök, vitlök och spenat i en stekpanna, salta och peppra. Hacka oliver och soltorkade tomater i lagom bitar, men de ska inte värmas. Blanda ihop äggstanningen.
Ta ut skalet och fördela fyllningen. Häll över äggstanningen. Grädda i ca 20-25 minuter tills den börjat få fin färg.
Njut med en god sallad!
Glutenfri matpaj
Allmänt Kommentera4 portioner till huvudrätt med sallad eller 6-8 portioner som tillbehör till exempelvis rökt lax, kräftor eller kallskuret.
Pajdeg
2 dl ljus mjölmix
100 g smör
1/4 tsk salt
1 tsk fiberhusk
2 msk kallt vatten
Förslag på fyllning
Spenat
Purjolök
Vitlök
Soltorkade tomater
Oliver
Äggstanning
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl riven smakrik ost, exempel präst eller västerbotten
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, mjölmix, salt och fiberhusk i en skål med en gaffel till en smulig röra. Häll sedan i vattnet och rör ihop till en smet. Den blir ganska lös. Ställ i kylen i 10-15 minuter så den stelnar lite. Tryck sedan ut den i en pajform. Oftast behöver man mjöla fingertopparna ganska rejält för att inte all smet ska fastna, men det gör inget eftersom pajen blir rätt blöt ändå i slutändan. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Under tiden skalet gräddas fixar man fyllingen. Fräs lök, vitlök och spenat i en stekpanna, salta och peppra. Hacka oliver och soltorkade tomater i lagom bitar, men de ska inte värmas. Blanda ihop äggstanningen.
Ta ut skalet och fördela fyllningen. Häll över äggstanningen. Grädda i ca 20-25 minuter tills den börjat få fin färg.
Njut med en god sallad!