Rabarbermarmelad

Kommentera
En glutenfri blogg skulle bli väldigt tråkig om den bara innehöll recept på pasta, bröd och kakor. Det finns ju så himla mycket som är glutenfritt redan från början och de förtjänar också en plats på vår blogg. 
Just nu är skogen och trädgårdarna fulla med frukter och bär och mer kommer det att bli de närmsta veckorna. De är ju helt glutenfria, naturliga och så goda! Dessutom är de nyttiga med fiber och vitaminer. Passa på att ta till vara på de och njuta i vinter av sylt/saft/marmelad som smakar godare än den köpta, är billigare än den köpta och sist men inte minst, du vet precis vad du har i den! 
Vi var i stugan i helgen och passade på att plocka rabarber och koka marmelad som blev helt gudomligt god! Varsågoda, här kommer receptet! 
 
Ca 3 burkar
 
1 kg rabarber
750 g - 1 kg socker beroende på hur söt rabarbern är och hur söt du vill ha marmeladen
30 g smör
 
Börja med att skala rabarbern och skära den i ganska tunna bitar. Lägg den i en skål tillsammans med sockret och låt stå i ca 12 timmar. Då dras saften ut ur rabarbern. 
När det är dags att koka marmeladen silar man bort rabarberbitarna och häller saften i en ganska stor kastrull. Koka utan lock tills hälften av saften kvarstår. Det kan vara lite kruxigt att veta vad som är hälften men det är ganska lagom om det kokar rejält i ca 15-20 minuter. Häll sedan ner rabarberbitarna och koka upp igen. När det kokar som mest klickar man i smöret och rör om. Sedan sänker man värmen och låter marmeladen koka i 30 minuter. Under tiden du väntar kan du diska burkarna och locken noga och sen ställa in de i ugnen på 100 grader tills det är dags att hälla upp. Då sterilieras burkarna.
Efter att marmeladen kokat i 30 minuter, ta en klick marmelad och lägg på en liten tallrik. Låt svalna i nån minut och skrapa sedan med en sked. Om du tycker att det är en lagom marmeladkonsistens, då är den klar och kan hällas upp i de varma burkarna. Sätt genast på locket så bildas ett vakuum under tiden som marmeladen svalnar, vilket förlänger hållbarheten. Om du tycker marmeladen är för lös så låt den koka några minuter till. 
Riktigt god på frukostmackan eller ostbrickan! Eller att bara äta med en sked... :-)